Motorrijles

Met ingang van 2013 zijn de examens voor het besturen van een motor gewijzigd in verband met de nieuwe regelgeving. Het motorexamen is in 3 delen. 

A1
Het A1 examen is voor motoren tot 125cc of maximaal 11 Kw. Het A1 rijbewijs wordt opgebouwd uit het examen AVB (Algemene voertuig beheersing)  en het AVD (Algemene verkeers deelneming).
A2
Het A2 examen is voor motoren tot maximaal 35 Kw. Het A2 rijbewijs wordt opgebouwd uit het examen AVB (Algemene voertuig beheersing)  en het AVD (Algemene verkeers deelneming), aangevuld met bijzondere manoeuvres.
A
Het A examen is voor iedere motor, zonder beperkingen. Dit mag je pas behalen als je 24 jaar of ouder bent. Het A rijbewijs wordt opgebouwd uit het examen AVB (Algemene voertuig beheersing)  en het AVD (Algemene verkeers deelneming), aangevuld met bijzondere manoeuvres en het rijden van een zelfstandige route. 

Voertuigbeheersing
Voordat je aan het verkeer mag deelnemen wil het CBR graag weten of je over voldoende voertuigbeheersing beschikt. Dit wordt getoetst door je een aantal bijzondere verrichtingen te laten uitvoeren. Deze handelingen zijn op de praktijk gebaseerd en zal je dus op de weg ook veel gebruiken.

Bij bijzondere verrichtingen (manoeuvres) kun je denken aan bijvoorbeeld een omkeeropdracht middels een halve draai, een parkeeropdracht waarbij je lopend achteruit parkeert, het wegrijden uit een parkeervak of stapvoets rijden. 

Verkeersdeelneming
Na het examen voertuigbeheersing is het nog een kleine stap naar het examen verkeersdeelneming. Tijdens dit examen verkeersdeelneming worden de bijzondere verrichtingen niet meer getoetst. Dit laatste examen is vooral gericht op het handhaven van jezelf in het verkeer. Omdat de meeste cursisten al over een autorijbewijs beschikken, komen de te toetsen situaties bekend voor. Een verschil is dat je op een motor meer defensief moet rijden en uiteraard je plaats op de weg in het verkeer. 

Alvorens je je examen aanvraagt dien je een "Eigen verklaring" in te vullen.
Dit kan digitaal via het klikken op deze link. Je dient in te loggen met je DigID.
Hier kan je ook je rijschool machtigen om voor jou het examen aan te vragen.

Kijk bij onze Prijzen voor de actuele tarieven! Of kijk voor meer filmpjes van het motorrijden op ons Youtube kanaal door hier te klikken. 

Rijschool Ras
Zandplaat 17
8321LM Urk
Telefoon 0527 683966 of mail naar info@rijschoolras.nl
Geen DigID? Vraag het hier aan!